torsdag den 27. november 2014

#16 Måling af pH-værdier

Formål: Vi skulle undersøge normale hverdagsstoffers pH-værdi og finde ud af, om de var enten syrlige, basiske eller neutrale

Forsøgsdesign: 

Vi skulle teste følgende produkter:
- Sukker
- Eddike
- Opvaske sæbe
- Olie
- Salt
- Opvaske tablet
- Kalkvand, mættet
- Svovlsyre

Vi skulle som sagt undersøge stofferne fra hverdagens pH-værdi. Det gjorde vi ved at, dyppe en glasspatel ned i væsken (hvis stoffet var fast, opløste vi det først i noget vand), og så lade en lille del af væsken dryppe ned på et lille stykke pH-papir. pH-papir skifter nemlig farve udfra stoffets pH-værdi, som man kan, udfra farven den skifter til, aflæse pH-værdien. 

Resultat:


Sur
Sur
Sur
Sur
Sur
Neutral
Neutral
Basisk
Basisk
Basisk


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Eddike



x







Olie




x






Opvaskemiddel





x





Opvasketablet









x

Salt






x




Natriumhydroxid










x
Saltsyre
x











Som I kan se i skemaet ovenfor, er det hovedsageligt madvarene der er syrlige og opvaskemidlerne, der er basiske. 

Jeg blev mest overrasket over forskellen på de to opvaskemidlers pH-værdi. Tabletten vi putter i vores opvaskemaskine havde en meget høj pH-værdi, hvilket vil sige, at det er en stærk base. Og opvaskemidlet vi bruger til at vaske ting op i hånden havde en pH-værdi på 6, hvilket vil sige, at den er neutral. Det tror jeg er fordi, at når vi vasker op i hånden, er det sikreste at midlet IKKE er så stærkt - hvorimod at når vi bruger en opvaskemaskine, har vi ikke rigtig noget kontakt med sæben, og så kan det betale sig med en stærkere og dermed mere effektiv sæbe.  

onsdag den 12. november 2014

Forsøg #14 - Transformeren ændrer spændingen (transformation og el-transport, 1. forsøgsgang)

Formål: Vi skulle, ud fra forsøgssiden 'transformeren ændrer spændingen', finde ud af om der er en regel mellem forholdet mellem primær- og sekundærspolens vindingstal og primær- og sekundærspændingen.

Forsøgsdesign: 



Vi byggede opstillingen som på billedet henover. En jernkerne med 2 spoler som er sat til en strømforsyning og et voltmeter. Vi indstillede spændingen på primærspolen (som er til venstre på billedet) til 4 volt. (For at få et mere præcist billede af spændingen, satte vi et voltmeter til parallelt til med strømforsyningen, da den ikke altid viser det helt korrekte tal.) Vi afprøvede nogle forsøg med forskellige kombinationer af vindingstal på primær- og sekundærsiden.

Resultat: 


Vindinger på primærspolen
Spænding på primærsiden
Vindinger på sekundærspolen
Spænding på sekundærsiden
200
4 V
200
4
200
4 V
400
7,5
200
4 V
1600
30+
400
4 V
200
1,8
400
4 V
400
4
400
4 V
1600
15
1600
4 V
200
0,5
1600
4 V
400
1
1600
4 V
1600
4

Konklusion: Vi fandt ud af at hvis primærspolens vindingstal var højere end på sekundærspolen, skete der en nedtransformering og sekundærspændingen blev lavere end hvad det kom med, altså primærspændingen. Der skete altså en reducering med en vis faktor. Når der er det samme antal vindinger i begge spoler, kommer den samme spænding ud, som kom ind. Når primærspolens vindingstal er mindre end sekundærens sker der en optransformation, hvor spændingen bliver stærkere. Hvis man sender en spænding på 6V igennem en transformer med en spole på 100 på primærspolen og 1600 på sekundærsiden, sker der en optransformation. Man kan regne den ud ved at dividere sekundærsidens antal vindinger med primærsidens. Så får man en faktor som man ganger med den spænding, der blev sendt ind.